Shapen – Hoe bepaal je waar? (Tutorial)

Shapen, je hoort vaak dat het een van de moeilijkste dingen is om onder de knie te krijgen. Er zijn talloze manieren om te spelen met licht en donker op je gezicht. Bekend is de Kim Kardashian-techniek, die niet heel draagbaar is. Vandaag wil ik jullie laten zien hoe je makkelijk kan shapen en hoe je de lijnen in je gezicht kan vinden, zodat iedereen meer vorm in zicht kan krijgen. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan verder!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Shapen, of ook wel contouren, is het vorm geven van je gezicht. Je haalt goede punten naar voren, bijvoorbeeld je jukbeenderen, en mindere kanten kun je wat op de achtergrond leggen. Door te spelen met licht en donker kun je je gezicht zelfs een heel ander uiterlijk geven, als je dat wilt. Vandaag wil ik het simpel en draagbaar houden. Door simpel te shapen kun je je gezicht wat opfrissen, vorm geven en er zelfs wakkerder uitzien.

Om te shapen heb je niet veel nodig. Een bronzer alleen kan al heel veel doen, en met een highlighter kun je het nog wat aanzetten (en highlighter is nu eenmaal heel mooi en sexy, ook als je niet shaped). Andersom kun je het ook met alleen highlighter doen, dan houd je het nog subtieler. Je kunt kiezen voor poeders, dat is vaak het makkelijkst en snelst, maar met cream producten kun je ook heel erg mooi shapen.

Je zou met een creme product best met je handen kunnen werken, dat vind ik zelf iets lastiger, maar als je dat fijn vindt moet je dat zeker doen. Voor een poeder heb je sowieso een kwast nodig. Met kwasten kun je heel mooi blenden en zo een natuurlijker effect creeeren. Om te shapen gebruik ik de Real Techniques Duo Fiber Contour Brush, de Buffer Brush of de Blush Brush van Essence. Voor de highlighter gebruik ik de Real Techniques Setting Brush. Veel kwasten zijn prima, kijk gewoon wat je zelf hebt liggen. Het allerbelangrijkste is dat je voor een matte bronzer kiest, anders werkt de truc niet. Ook budgetmerken hebben tegenwoordig goede matte bronzers (Hema heeft hele goede!).

Shapen gaat om lijnen volgen. Je zet niet zomaar her en der wat lijnen op je gezicht (kan natuurlijk wel, maar dat geeft een ander effect). Je gezicht is (bijna eng) opgebouwd uit een aantal lijnen, en die moet je leren zien. Jij kent je gezicht het beste, dus wijk af waar dat nodig is, maar dit is de manier die voor praktisch iedereen werkt. Kijk eens naar je gezicht in de spiegle, en pak er eventueel een pen of iets anders langwerpigs bij (je vinger?), om de lijnen in je gezicht te zien. De regel is simpel, wat je weg wilt werken maak je donker, wat je naar voren wilt halen highlight je.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Je kijkt naar de zijkant van mijn gezicht. Ik heb hier een heel klein beetje shape aangebracht. We beginnen met het shapen van de wangen en slapen, dat is wat de meeste mensen op een gewone dag dragen. Op de volgende foto zie je hetzelfde beeld, maar met wat lijnen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Als je naar de lijnen kijkt, zie je dat ze parallel lopen aan elkaar. Jij hebt die lijnen ook in je gezicht. We beginnen bij de onderste lijn, ik vertel je waar elke lijn  voor staat.

Onderste lijn – Dit is de lijn van je kaak. De lijn loopt van je kin naar het punt waar je kaak naar boven loopt richting je oor. Houdt hier je vinger/lineaal/pen/kwast eens langs. Vanaf deze lijn werken we naar boven. Deze lijn zie je terug in je hele gezicht, was je dat al eens opgevallen? Op deze lijn kun je wat bronzer aanbrengen, of eigenlijk net eronder. Daardoor lijkt je kaak strakker en verdoezel je je eventuele onderkin een beetje.

Tweede lijn – Beweeg je kwast op dezelfde lijn een beetje naar boven. Deze lijn loopt van je mondhoek naar precies het midden van je oor. Dit is de plek waar je je bronzer aanbrengt. Door hier een donkere tint aan te brengen lijken je jukbeenderen meer uit te komen en je wangen slanker. Werk van buiten naar binnen, Hoe dichter bij je oor, hoe donkerder de bronzer mag, daar zou natuurlijk ook meer schaduw vallen. Breng de bronzer niet te dicht naar je mond, dat klopt niet en zal er gek uitzien. Als je vanaf je buitenste ooghoek naar beneden beweegt, is dat het punt waar je het beste kunt stoppen. Dit is de belangrijkste lijn, dit geeft het meeste effect. Blend de bronzer goed uit, hoe beter je blendt, hoe natuurlijker het allemaal zal lijken.

Derde lijn – Nog een stukje omhoog. Dit is het hoogste punt van je jukbeen. Begin weer bij dat punt onder je buitenste ooghoek, de lijn loopt tot het puntje van je oor. Dit is het punt waar je highlighter aanbrengt. Dit laat je jukbeek echt poppen en zorgt ervoor dat je wat frisser en wakkerder oogt.

Vierde & vijfde lijn – Tussen deze lijnen breng je weer bronzer aan. Het gebied loopt van de hoek van de wenkbrauw tot het einde van de wenkbrauw. Dit is als het ware de deuk die komt na je jukbeen.

Blend alles goed uit, vervaag sterke lijnen, maak het zo natuurlijk mogelijk. Probeer de lijnen bij jezelf te vinden, dat helpt, als je het vaker doet wordt het makkelijker om het uit de losse pols te doen. Dit zijn de basics van shapen, maar je kunt nog verder gaan als je wilt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dit ziet er misschien een beetje gek uit, maar aan de hand van dit plaatje laat ik je nog meer shape technieken in je gezicht zien. De zwarte lijntjes zijn bronzer, de witte zijn highligher. Wat veel mensen willen, is een slankere neus. Met shapen kun je dat ook heel makkelijk faken! Pak een iets kleinere kwast, een fluffy blending kwast voor je ogen is perfect. Vanaf je wenkbrauwen naar beneden, aan de zijkanten van je neus breng je bronzer aan, dat maakt je neus smaller. ook bij de lijntjes boven je neusvleugels kun je wat bronzer zetten, daardoor lijkt het puntje van je neus ook smaller. Over de gehele neusbrug breng je highlighter aan om het effect wat te versterken.

Om je wenkbrauwen strakker te laten lijken, en wakkerder te lijken (je wenkbrauwen doen ongelofelijk veel voor je blik en uitdrukking), kun je hier ook wat spelen met highlighter. Op het wenkbrauwbot zet je highlighter neer, en ook aan de zijkant boven je wenkbrauw. Dit maakt ze strakker en geeft ze een lift. Ook aan de binnenkant, tussen je wenkbrauwen, breng ik altijd een klein beetje aan, dat geeft ook wat meer vorm.

Verder is het heel mooi om wat te shapen bij je lippen. Je kunt ze wat voller en groter laten lijken. Echt direct onder je onderlip kun je een beetje bronzer aanbrengen, echt maar een klein beetje, en daardoor lijkt deze wat voller. Ik sla deze zelf vaak over, omdat mijn onderlip een stuk voller is dan mijn bovenlip. Daarom vind ik het heel mooi om juist mijn bovenlip wat groter te laten lijken. Dit doe ik door highlighter aan te brengen op de cupidoboog, dat is het boogje tussen de twee puntjes van je bovenlip. In dat boogje en op de lijntjes die richting je neus lopen breng ik de highlighter aan. Dit geeft echt een mooi effect.

In principe kun je alles shapen, je benen, je borsten (het gebeurt!), hals, als je ziet waar je gebieden donkerder maakt en waar je moet highlighten. Speel er eens wat mee, je zal je erover verbazen wat je allemaal kunt veranderen. Shapen is leuk.

Ik hoop dat je dankzij deze post doorhebt hoe je makkelijk kunt shapen. Als je vragen hebt, stel ze zeker bij de comments. Shape jij wel eens?

 

5 gedachtes over “Shapen – Hoe bepaal je waar? (Tutorial)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s