Alles over foundation: de tips en tricks voor een flawless effect!

Foundation heeft altijd een slechte naam gehad; je zou er puistjes van krijgen, de boel dichtsmeren, het zou een pannenkoek-effect geven en je krijgt strepen, oranje vlekken, nog meer huidproblemen en ik hoor altijd hele  slechte verhalen. Allemaal onzin, je moet gewoon wat trucjes kennen en dan kan foundation heel veel voor je doen! Omdat heel veel mensen het lastig vinden om foundation aan te brengen, de juiste te vinden (zowel vorm als kleur), vandaag een artikeltje met al mijn tips en tricks aangaande: foundation! Bereid je voor, het wordt een lang artikel! Lees verder als je meer wilt weten…

SAM_6054

Waarom?

Mensen vragen altijd waarom je foundation zou dragen. “Je huid ziet er zonder veel mooier uit!” Ik denk dat je alleen foundation moet dragen als je dat zelf echt wilt, en dat kan om verschillende redenen zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat je als je last hebt van acné, roodheid, pukkeltjes, je met foundation lekkerder in je vel zit. Dan draag je foundation om te camoufleren. Ikzelf draag het vooral om mijn gezicht egaal te krijgen, de illusie geven van een perfecte huid en een soort van leeg canvas, om de rest van je make-up mee te beginnen. Ik draag het ook wel ooit als kleurcorrectie, omdat je gezicht soms lichter is dan je decolleté, of om je net iets bruiner te maken (al is het verstandiger om dit met bronzer te doen). Je kunt ook foundation gebruiken om je gezicht te shapen, oftewel: vorm te geven. Een donkerde foundation op de plekken waar je wat diepte wilt creëren (bv. onder je jukbeenderen) en een lichtere kleur op de hoogste punten van je gezicht en onder je ogen. Er zijn zoveel redenen om foundation te dragen, en het kan zoveel voor je doen. Laat niemand tegen je zeggen wat je wel en niet moet doen, en doe het vooral als jij er klaar voor bent.

SAM_6057

Welke?

De lastigste stap is misschien het bepalen wat voor foundation je wilt. Er zijn zoveel soorten en verschillende substanties: mousse, vloeibaar dik, vloeibaar dun, waterig, bb cream, cc cream, allemaal verschillende finishes, ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om te bepalen wat fijn voor je is, is het misschien handig om eerst goed naar je eigen gezicht te kijken.

1. Wat voor huidtype heb je? – Een vette huid heeft misschien meer baat bij een foundation die wat langer blijft zitten en matteert. Een vette huid gaat vaak samen met puistjes, waardoor je misschien een wat dekkendere foundation wilt. – Een gecombineerde huid kan alles hebben, misschien wil je twee foundations combineren, licht voor de zones waar je weinig problemen hebt, en wat meer dekking en matterend voor de vette T-zone. – De droge huid wil een wat minder droge foundation, ga voor wat vloeibaarder, om eventuele velletjes niet erger op te laten vallen. Als je hierbij wat last hebt van roodheid, kun je ook kiezen voor wat meer dekking.

2. Waar heb je behoefte aan? Als je begint, wil je waarschijnlijk nog een heavy coverage foundation. Dat zou ik ook niet aanraden, kijk eerst rustig of het wat voor je is en of je verder foundation wilt gebruiken. Misschien dat je juist wel veel dekking wilt om problemen te verbergen. Meestal geldt, hoe dikker, hoe dekkender. Er zijn best uitzonderingen, maar het is een handig geheugensteuntje. Dikker betekent vaak dat je een foundation beter ziet zitten, let daar ook op, werk hem goed uit!

3 – Ik zei al dat een dikkere foundation beter zichtbaar is. Om mee te beginnen is een vloeibaardere foundation dan misschien ook makkelijker, deze werkt je makkelijker in je huid en zie je minder zitten. Hiermee kun je dan wat oefen voor je overstapt op wat dikker en dekkender.

4 – Ben je opzoek naar een verzorging in je foundation? Tegenwoordig zijn er talloze foundations, getinte dagcremes, bb creams en cc creams om je huid zowel te egaliseren als je verzorgen. Het vervangt nooit je normale verzorging, maar kan wel helpen. Ook vind je in veel foundations SPF, een zonbeschermingsfactor. Je gebruikt doorgaans te weinig van foundation om tot de genoemde factor te komen, maar het is zeker beter dan niets. Let op, de stof die SPF toevoegt aan foundation (titanium dioxide), geeft vaak wel flashback op foto’s met flits, waardoor je een wit gezicht krijgt.

5 – Foundations staan bol van de chemische ingrediënten. Dat is meestal niet erg, maar als je een gevoelige huid hebt kan het voorkomen dat je allergische bent voor één van de ingrediënten. Boosdoeners zijn vaak alcohol denat, parabenen, siliconen (heel veel mensen zijn allergisch voor siliconen, je herkent ze aan ‘-cone’ aan het eind), minerale olie (parrafinum liquidum), parfum, waar je huid wel eens slecht op zou kunnen reageren. Check dus even de ingrediëntenlijst als je een gevoelig huidje hebt!

SAM_6058

Kleur

De grootste fout, en de grootste angst, is foundation in de verkeerde kleur. Belangrijk is dus om goed te testen wat bij jouw huid/gezicht past! De meest voorkomende trucjes zijn het testen op je kaak of op je hand. Maar: je hand heeft niet altijd dezelfde kleur als je gezicht. Testen op je kaak is misschien wat onhygiënisch met winkeltesters én je wilt waarschijnlijk liever je foundation aan je decolleté aanpassen. Ook is het licht in winkels vaak wat anders dan in gewone situaties, zoals thuis of school of in daglicht. Ik denk dat je gewoon verschillende kleuren moet proberen, thuis. Let op de ondertoon van je huid, is deze meer roze, kun je vaak een kleur zoeken waar ‘rose’ in de naam zit. Ben je geel van ondertoon, kijk je naar ‘beige’ of ‘sand’. Een gelige foundation kan iedereen hebben, omdat geel roodheid neutraliseert. Je checkt je ondertoon door de aders aan de binnekant van je pols te bekijken, zijn deze groenig ben je geel/warm, zijn deze blauw ben je rood/roze/koel. Hoe donker je moet zitten, kun je misschien best gokken, en anders kun je altijd een donkerdere of lichtere foundation bij kopen en wat mengen tot de perfecte kleur.

SAM_6065SAM_6067

SAM_6060

Hoe?

Oke, je hebt nu misschien de juiste foundation gevonden, maar nu komt het echte werk: het daadwerkelijk aanbrengen van de foundation. En je raadt het al, dat kan op heel veel manieren! Je kan natuurlijk gewoon je handen gebruiken, maar er zijn ook verschillende soorten kwasten en sponsjes om je leven een stukje makkelijker te maken!

De meest gangbare manier: je handen en vingers! Was je handen van te voren (anders ga je allemaal bacteriën over je gezicht verspreiden). Je brengt wat foundation aan op de rug van je hand, en met je vinger breng je in stippen wat aan op je gezicht. Dit blendt je in met je vingers en eventueel met je hele handpalmen. Je kunt ook gelijk de foundation rechtstreeks op je vingertoppen aanbrengen, het wat over de vingers verdelen en dan rechtstreeks op het gezicht aanbrengen. De eerste manier werkt beter als je vooral foundation op bepaalde zones wilt gebruiken, of meer op je probleemzones wilt aanbrengen. De tweede optie is sneller, en is niet gericht op bepaalde zones. Met de de tweede manier verspil je iets meer product en zal het laagje iets minder dekken, maar je kunt altijd een extra laagje aanbrengen. Handig aan het aanbrengen met vingers is dat foundation opwarmt van je handen, wat het blenden makkelijk maakt, maar ook dat je met je vingers makkelijk overal bijkomt. Je handen zijn een prima, en gratis, optie, maar ik merkte bij mezelf dat het soms wel wat vlekken oplevert. Ook blend het niet goed naar je nek toe. Het is snel, maar niet feilloos en geeft ook niet altijd het meest natuurlijke effect.

SAM_6061

Bufferkwasten

Er zijn veel verschillende kwasten om foundation mee aan te brengen. Ik heb de meest bekende voor je in groepen gecategoriseerd. De eerste, de bufferkwasten. Dit is mijn persoonlijke favoriet! Bufferkwasten zijn (vaak) ronde kwasten met veel haartjes, die dicht op elkaar staan. Je hebt ze met een wat rondere top, of een met een platte kop (flat top). Beide werken magisch om je foundation in te ‘buffen’. Je maakt vegende en ronddraaiende bewegingen om de foundation in de huid te buffen. Op plekken waar je meer dekking wilt maak je stippende bewegingen. Bufferkwasten geven een heftige dekking, maar door goed te buffen wordt het effect wel natuurlijk. Je kunt foundation rechtstreeks op de kwast aanbrengen, of vanaf je hand oppakken, dat maakt niet uit. Foundationkwasten zijn erg gevoelig voor bacteriën (en eventuele schilfertjes, dode huidcellen, talg, noem alle viezigheid maar op), en daarom is het belangrijk ze vaak te wassen (liefst na iedere keer grondig, maar spot cleaning kan ook best een keer tussendoor). Ook werken de kwasten veel beter als ze schoon zijn en gaan de haartjes langer mee. Er zit wel een nadeel aan bufferkwasten, namelijk de verkrijgbaarheid. In de drogisterijen kom je ze nooit tegen, dus je moet verder zoeken bij parfumerieën en internet. Mijn favorieten zijn de Expert Face en de Buffer Brush van Real Techniques, te koop via alicejo.com en hun fysieke verkooppunten (Boqz, ShopInBox). De andere favoriet is de BB Cream Brush van H&M, een goedkopere optie, en te vinden bij de grotere filialen. Ik schreef een heel uitgebreide review van de RT kwasten, die lees je hier. Laat het even weten bij de reacties als jullie meer willen lezen over de H&M kwast!

SAM_6062

Platte Foundationkwasten

De platte foundationkwast is de meest budgetvriendelijke, en waarschijnlijk ook de bekendste, kwast voor het aanbrengen van foundation. Je vindt ze gewoon bij de Hema voor een paar euro, dus dat is geen probleem! Met een platte foundationkwast breng je de foundation aan in stroken. Je maakt geen ronddraaiende bewegingen, dat werkt niet met deze soort kwast, maar veegt. Daar zit ook het probleem wat je vaak ziet bij de platte kwast, je krijgt vlug een streperig effect. Je moet dus goed oppassen dat je alles goed uitwerkt. Een voordeel van dit soort kwasten is dat ze vaak uitlopen in een punt en niet zo groot zijn, waardoor je overal makkelijk bij kunt. Op de foto zie je twee andere kwasten, de Real Techniques Pointed Foundation Brush is wat kleiner en spitser, wat hem heel geschikt maakt voor concealer. De Hema kwast gebruik ik zelf niet zo graag, maar ik bijvoorbeeld wel weer heel fijn om de strepen van je contour te zetten of maskers aan te brengen. Ik ben niet zo’n van dit soort kwasten voor foundation, maar ze zijn wel heel bekend en wie weet werkt het voor jou wel. SAM_6063

Stippling Kwasten

Stippling kwasten worden vaak gebruikt voor gepigmenteerde blushes en poeders, om ze subtiel te houden. Stippling kwasten hebben aan de aanzet veel haartjes, een tegen de top wordt de eerste laag afgesneden en blijft maar een aantal haartjes over. Vaak zijn ze ook duo fiber: een mix van synthetische en dierlijke haartjes. Dat zorgt ervoor dat je met de top het product aan kan brengen en dat wanneer je gaan blenden de onderste haartjes in actie komen en het product verder uitwerken. Voor ik de bufferkwast ontdekte, gebruikte ik altijd een stippling brush voor mijn foundation. Het geeft een heel mooi licht en natuurlijk effect. Als je het effect van een airbrush wilt nabootsen, zal dat het beste lukken met een stippling brush. Door de synthetische haartjes maakt je ze ook makkelijk schoon. De techniek is simpel. en de naam zegt het al, je stipt de foundation op je gezicht. Door die stippende beweging werk je de foundation heel zachtjes in de huid en blendt het mooi weg. Mijn favoriet is een budget variant: de Teeez Stippling Brush, die ongeveer 8€ kost. Niet heel makkelijk te vinden, maar wel heel goed en niet te duur! Stippler kwasten zijn ook multifunctioneel door ze ook voor bronzers, blush, highlighters en poeder te gebruiken.
SAM_6064

De spons/beautyblender

Sorry voor de vieze spons op de foto, mijn Real Techniques Miracle Complexion Sponge was hier aan een wasbeurt toe! Er zijn veel verschillende maten sponsjes te koop, vooral de kleine driehoekjes voor wegwerpgebruik zijn bekend (die je moeder vroeger gebruikte voor sminck met carnaval, ja), dat werkt prima, maar gaat niet lang mee. Handiger zijn de zogenaamde beautyblenders. Dé beautyblender is een roze eivormig sponsje. Je maakt deze nat en daardoor ‘groeit’ hij. De vochtige spons zorgt ervoor dat de spons niet al je foundation opzuigt en de foundation luchtig blijft. Door te deppen blend je de foundation. Een beautyblender geeft een heel mooi licht resultaat, met een lichte dekking, op dagen dat je niet te veel wilt dragen. (Ik vind het ideaal voor foundation op warme dagen in de zomer.) Er zijn heel veel dupes te vinden voor de beautyblender, op internet, maar ook bij H&M en MAC. Essence had er ook één, die prima werkte. Alleen deze begon scheurtjes te krijgen en is uit het assortiment gehaald. Mijn persoonlijke favoriet is de Real Techniques Miracle Complexion Sponge. De vorm is anders dan die originele beautyblender. Met het puntje kom je in de kleine hoekjes, net als de originele, maar hij heeft ook een platte kant, die goed werkt voor grote oppervlakten, de beautyblender heeft dat niet. De spons is ook prima schoon te krijgen. Een spons gaat niet zo lang mee als een kwast, maar met de juiste verzorging en niet te lomp gebruik kun je er ook lang mee vooruit. Beginner zou ik zeker aanraden een spons te gebruiken. Er kan weinig misgaan, ze zijn vaak niet zo duur en geven niet gelijk veel dekking. Je kunt de dekking wel opbouwen als je meer dekking nodig hebt. Ook voor het vervagen van contour en concealer kun je een spons gebruiken. Via NikkieTutorials leerde ik zelfs dat je met een licht vochtige spons prachtig poeder aan kunt brengen onder je ogen, waardoor je makeup veel langer blijft zitten en niet in lijntjes trekt. Laat het weten als jullie graag een review zien van de RT spons.

De finishing touch

Met foundation alleen, kom je er, helaas, niet altijd. Sommige plekjes hebben echt meer dekking nodig, daarvoor kun je concealer gebruiken. Een vaste concealer (in een potje) is geschikt voor puistjes en dergelijke, een vloeibare concealer (met een shimmer eventueel) is fijner voor onder je ogen. Om je foundation makkelijk aan te brengen en het effect nog egaler te maken, kun je van te voren een primer aanbrengen, die maakt de huid glad. Ook zorgt dit ervoor dat je foundation langer blijft zitten. Om ervoor te zorgen dat je niet gaat glimmen en de foundation langer te laten zitten breng je poeder aan, dat matteert het gezicht. Ook kun je bronzer, highlighter en blush aanbrengen (alleen blush doet al heel veel) om wat meer kleur in je gezicht te krijgen, want foundation kan er soms voor zorgen dat je gezicht wat vlak oogt. Probeer uit wat je nodig hebt, misschien ga je niet zo snel glimmen, en voeg deze extra stappen toe als je er aan toe bent.

Aanraders

Er zijn zoveel foundations op de markt, maar het is aan jou om te kijken wat voor jou werkt. Ik heb natuurlijk wel mijn eigen aanraders:

– Maybelline Fit Me

Rimmel Stay Matte Liquid Mousse

– L’oréal Nude Magique Eau De Teint – Binnenkort een review!

– Catrice All Matte Plus

– Gosh BB Cream All In One

– Garnier BB Cream Miracle Skin Perfector – gecombineerde tot vette huid

Ga vooral ook op zoek naar andere foundations in de drogisterij, of misschien zelfs in de parfumerie. Er is heel veel om uit te kiezen, en je moet echt iets nemen omdat jij het fijn vindt, niet omdat een product gehyped wordt. Mijn eerste foundation was de matte foundation van Essence, echt een hele fijne, en absoluut niet duur. Goed hoeft niet altijd duur te zijn!

 

Veel succes met je jacht naar de perfecte foundation! Voor vragen, stel ze bij de comments!

                                                                                                     Amelie

7 gedachtes over “Alles over foundation: de tips en tricks voor een flawless effect!

  1. Hanne zegt:

    Hoi Amelie! Ik bloos heel vlug en zou dit een beetje willen verbergen met foundation. Ik hou wel niet zo van het gevoel van een foundation, daarom dacht ik eraan om een bb cream te kopen. Wat zou jij aanraden? En wat is het verschil tussen bb en cc cream?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s