Mijn Reinigingsroutine

Heel veel mensen onderschatten het belang van een goede reiniging. Ik weet dat heel veel mensen hun makeup ’s nachts laten zitten, en dat is echt niet goed voor je huid. Zeker voor mensen met een probleemhuid (van heel droog tot heel vet) is het belangrijk te reinigen en je makeup goed te verwijderen. Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wat je allemaal moet doen en gebruiken, dus vandaag laat ik jullie zien wat ik gebruik om mijn gezicht schoon te krijgen.

SAM_5925

 

Disclaimer: Er is niet één perfecte manier om je huid te reinigen en er is ook niet één productrange die voor iedereen werkt. Dit is de manier waarop ik mijn huid schoonmaak, en dat kan voor jou anders zijn. Ook kunnen ander producten voor jou misschien beter werken. Deze blogpost is een handvat, met de meest basic stappen, die je naar je eigen behoeften kunt aanpassen naar jouw huid en jouw producten.

Dit zijn de producten die ik gebruik om mijn gezicht schoon te boenen. Ik doe het in een paar stappen: oogmakeup, cleansing milk, toner, voeden. Dus ga ik je kastjes of in de drogist zoeken naar een fijne oogmakeup remover, een cleansing milk en een toner, en maak het af met een fijne gezichtscreme. De producten hoeven echt niet duur te zijn en dure prodcuten zijn ook niet altijd beter.

SAM_5926

 

Belangrijk voor deze manier van reinigen: wattenschijfjes! Behalve voor mijn creme gebruik ik ze voor alles, en ik heb ook altijd een voorraad liggen. Wattenschijfjes koop ik het liefst gewoon bij de Action, waar je zo’n lange verpakking koopt voor €0,30. Ze zijn prima en het allergoedkoopst. (Ik gebruik er veel, dus ik wil er niet te veel aan uitgeven.)

SAM_5927

1 – De Ogen

Ik begin altijd met het verwijderen van mijn oogmakeup. Ik gebruik op het moment twee soorten door elkaar, de creme reiniger en de twee-fasen reiniger, beide van Nivea. Voor hardnekkige makeup gebruik ik de twee fasen reiniger, anders de creme. Ik heb geen favoriet, wat betreft deze reinigers gebruik ik wat in de aanbieding is op het moment dat ik een flesje opmaak. Je brengt wat aan op een wattenschijfje (de twee fasen reiniger moet je wel echt eerst schudden!) en druk deze op mijn ogen. Ik houd ze daar voor zo’n 20 seconen- halve minuur en veeg dan voorzichtig het watje van mijn ogen. Op die manier is vaak als veel van mijn makeup weg. Ik vouw de watjes dubbel en veeg weer voorzichtig langs mijn wimperrand voor de laatste restjes mascara en eyeliner. Dan veeg ik nog alle overgebleven vegen weg. Het belangrijkste is dat je voorzichtig bent met je ogen. Je wil niet te veel in je ogen komen en je moet ook rustig omgaan met je wimpers. Je ogen en oogleden zijn erg gevoelig (de huid is er dunner dan op de rest van je gezicht) en je wimpers kunnen uitvallen als je er teveel over wrijft. Veeg daarom altijd voorzichtig en ga niet ‘boenen’, daar doe je je ogen geen plezier mee.

SAM_5928

2 – Cleanser

Er zijn veel mensen die hun makeup er tijdens het douchen afhalen met een facewash, een clarisonic-achtig apparaat of met water. Zelf vind ik dat niet fijn, en ik heb het idee dat veel facewashes extreem uitdrogend werken.  Ook vind ik het prettiger om mijn makeup er al voor het douchen af te halen. Ik gebruik dus voor mijn gezichtsmakeup een cleansing milk, of in het gewoon Nederlands, een reinigingsmelk. Dit soort producten zijn vaak heel mild en werken net zo goed en prettig als een facewash. Je brengt wat aan op een wattenschijfje en wrijft het voorzichtig over je gezicht. Je kunt dit herhalen tot je merkt dat alle foundation en andere troep is verdwenen. Ik merk dat dit mijn huid goed schoonmaakt en niet uitdroogt. Beter zelfs, de Lancaster Comforting Cleansing Milk laat mijn huid gevoed en lekker zacht achter! Het is een enorme fles, en het is een enorm zuinig product, dus je doet er lang mee. De geur is heel lekker en het bevat geen vervelende ingrediënten als alcohol, parabenen of siliconen. Dit is echt een aanrader!

SAM_5929

3 – De Toner

Toner vind ik zo fijn! Met wat toner op een watje haal je de laatste restjes make-up en cleanser weg, en het verfrist de huid lekker. Toner (of tonic, hoe je het wilt noemen) is ook echt een belangrijke stap. Het reinigt nog wat extra, maar het herstelt ook de ph-waarde van huid. De PH-waarde bepaalt hoe zuur je huid is, en het belangrijk dat deze zo neutraal mogelijk blijft. Door water en cleanser en makeup kan de PH-balans verstoord worden, en je toner zorgt ervoor dat je huid weer herstelt. Ook is toner een belangrijke transporteur voor je creme, het zorgt ervoor dat het beter en dieper wordt opgenomen in de huid. Er zijn veel tonics waar alcohol inzit. Tonic was je niet van je gezicht af, en alcohol zorgt ervoor dat het snel droogt. Maar alchol droogt ook je huid uit, en dat willen we niet hebben. Daarom gebruik ik deze toner van Revlon, de Gentle Toner uit de 24H-lijn (van de beroemde 24H Cream, een hele fijne dagcreme). Er zit geen alcohol in (wat een zeldzaamheid is!), maar wel goede stoffen als glycerine (voedend) en allantoine (hydraterend en exfoliërend). Dat maakt deze toner ook geschikt voor mensen met een hele droge, of gevoelige huid. Hij ruikt lekker en trekt goed in. Dit is echt een toppertje!

SAM_5930

4 – Hydrateren

Of je huid nu vet, droog of gecombineerd is, je huid wil gevoed worden. Ieder huidtype heeft behoefte aan hydratatie. Ik kijk van dag tot dag wat mijn huid nodig heeft, soms een wat rijkere creme, soms iets luchtigers. Hierboven zie je Elizabeth Arden Time Complex Moisture Cream met SPF15, een wat luchtigere allround creme. SPF in dagcremes is heel handig, en goed voor je huid (tegen zonschade en huidveroudering), dat heb je ’s nachts natuurlijk niet nodig, maar het kan geen kwaad om een dagcreme ’s nachts te gebruiken en andersom. Zeker na het douchen, als je huid misschien wat droog en trekkerig is van het warme water, is het belangrijk lekker te smeren om je huid weer te voeden. Een vochtarme huid kan als tegenreactie overmatig talg gaan produceren om je huid weer soepel te krijgen, maar dat betekent vaak ook puistjes en acne, en een vette huid, terwijl je huid eigenlijk juist te droog is. Een creme laat je makeup er beter uitzien, je huid beschermt en gezond en in balans en soepel en het voorkomt een vervelend trekkerig gevoel of schilfertjes. Wat dag- en nachtcremes betreft, er is niet zo heel veel verschil. Ik gebruik ’s nachts liever een wat rijkere creme, want dan krijgt het de kans goed in te trekken en zijn werk te doen. Overdag ga ik voor iets met SPF en kijk ik wat nodig is. Test wat verschillende dingen, dit hoeft niet duur te zijn, en kijk wat je fijn vindt. Vergeet ook niet de ingrediënten te checken; alcohol denat is bijvoorbeeld niet goed, en parabenen kun je ook beter skippen. Het kan dat je voor siliconen ook allergisch bent en parfum is niet goed voor de gevoelige huid. Ga op zoek naar ingrediënten als glycerine, allantoine, vitamine c, retinol, niacinamide. Ik gebruik graag de producten van Elizabeth Arden, dat zijn echte kwaliteitsproducten (helaas is de prijs erg hoog), maar ook Olaz maakt goede dingen.

Ik hoop dat jullie iets aan deze blogpost hebben gehad en jullie nu allemaal gaan reinigen en hydrateren! Vragen mag je altijd stellen in de comments. Veel succes!

 

 

3 gedachtes over “Mijn Reinigingsroutine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s