Cleaning Out Your Stash

We blijven een beetje in de stash-opruim-sferen deze week. Eerder liet ik jullie mijn opbergmanieren zien, vandaag wilde ik jullie wat tips geven om je make-up collectie op te ruimen en netjes te houden. Ik heb een bovengemiddeld grote stash, maar het komt niet in de buurt van bijvoorbeeld VeraCamilla. In verhouding wordt mijn stash ook steeds kleiner: ik koop minder en kijk kritischer naar wat ik heb. Waar ik eerst alles hield uit sentiment en herinneringen, gaan dingen die bedorven zijn of nooit worden aangeraakt nu veel makkelijker weg. Ik heb best een aantal tips verzameld om kritischer naar je stash te kijken, als je benieuwd bent, lees dan vooral snel verder!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Het is vrij hip in blogland: minimalisme. Minder spullen, alleen dat houden wat je gebruikt. Ik begon eigenlijk met minder kopen omdat ik geen geldboompje meer heb, maar ik ben ook zeker kritischer gaan kijken naar wat ik heb. Verhuizen heeft zo z’n voordelen wat dat betreft. Ik heb nu eindelijk bijna alles bij elkaar wat ik wil hebben (van wat ik had) en er is best wat weg gegaan.

1. Bedorven = Weg

Make-up heeft een houdbaarheidsdatum. Op de verpakking staat altijd een potje met een getal erin, bijvoorbeeld 12. Dat wil dan zeggen dat je het na 12 maanden weg moet doen. Dat is op zich een goede richtlijn om aan te houden, maar gebruik ook zeker je eigen verstand. Als iets verkleurd, uitdroogt of gek gaat ruiken moet het sowieso weg. Potjes waar je steeds met je vingers in gaat gaan ook minder lang mee en met mascara’s moet je helemaal oppassen. Die dip je steeds terug, is op waterbasis en komt in de buurt van je ogen, daar wil je dus zeker geen risico mee lopen! Poederproducten gaan een stuk langer mee, zeker als je regelmatig je kwasten schoonmaakt en met een beetje alcohol de poeder schoonmaakt.

2. (Bijna) Nooit gebruikt = Weg(geven)

Het is echt hartstikke zonde om allemaal ongebruikte spullen in jouw kasten te laten liggen. Je hebt er voor betaald, dus des te meer zonde dat je het laat verstoffen. Deze producten kun je misschien beter weggeven aan iemand die er wel wat mee kan, of anders weggooien. Zo maak jij weer ruimte voor dingen die je écht mooi vindt en maak je er iemand anders blij mee. Ik heb zelf best vaak dingen van limited editions gekocht die toch tegenvielen, of kleuren die me toch niet stonden. Ook heb ik veel foundations gehad in verkeerde kleuren. En zeg nou zelf: die gifgroene oogschaduw, hoe vaak gebruik je die nou écht?!

3. Alles van hetzelfde

Ken je dat, dat je iets moois en nieuws ontdekt wat je staat en dat je dan gelijk mee van dat wilt? Zo heb je opeens zes cranberry oogschaduws en zeven gouden highlighters. Heb je plots zes backups staan van die fijn foundation, terwijl je heel goed weet dat je over een jaar allang een nieuwe favoriet hebt. Als je net als ik veel van hetzelfde hebt, kijk dan eens naar welke van de vijf je favoriet is. Vaak is dat de duurste of de limited edition. Die houdt je dan en de rest geef of gooi je weg. Je hebt niks aan al die dezelfde oogschaduws, want vaak grijp je toch naar de favoriet. Foundation backups zijn ook niet slim, want die formule blijft niet zo lang goed (dan gaat alles scheiden). Als iets uit het assortiment gaat wordt het tijd voor een backup, of als je weet dat iets lastig te krijgen is.

4. Om het hebben

Ik ben vast niet de enige die op een gegeven moment een heleboel producten had om het hebben. Nagellakjes in alle finishes, gekke kleuren, dingen als creme blushes die je niet pakt. Als make-up liefhebber heb je al snel de neiging om van alles wat te willen hebben. Make-up wordt een soort verzameling en ook de zeldzame finishes en formules moet je hebben. Toch weet je dat je daar dan minder snel naar grijpt en dat het een beetje onzin en zone van je geld is om zo make-up te verzamelen.

5. When in doubt, toss it out

Als je twijfel of je iets nog vaak gebruikt, of het nog echt wilt hebben en bewaren, gooi het dan gewoon weg! Als je niet in de volle overtuiging bent dat je iets echt gaat gebruiken ga je het toch niet pakken. Dat lompe 88 palette eindigt toch weer ergens in een hoekje en die kekke paarse lipstick ergens onderin een doos. Als je echt goed wilt organiseren, moet je echt kritisch zijn en dat houden waarvan je honderd procent zeker bent dat je het gaat gebruiken. Zeker bij twijfel over de houdbaarheid: enkeltje prullenbak!

Oh, en als je dan toch bezig bent: haal even een doekje door je dozen/lades/tasjes, maak je kwasten schoon en spray wat alcohol over je poeders, ziet er alles er gelijk weer mooi, fris en netjes uit 🙂

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips. Gaan jullie ook mee in de opruimwoede?

6 gedachtes over “Cleaning Out Your Stash

  1. brenda zegt:

    Ik heb nog hele oude lipsticks liggen die nog prachtig zijn en die ik nog gebruik. Als ze slecht worden gaan ze weg, maar anders blijven ze lekker liggen hoor! Dat van die limited editions klopt wel, dat is meestal hebben hebben hebben en dan kijk je er nog eens naar.. en vind je er niks aan. Zonde!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s