Kwasten Wassen: Waarom & Hoe?

Het is één van de rottigste klusjes op beautygebied. Maar het moet wel gebeuren. Helaas ontmoet ik nog heel vaak meisjes die dus nooit hun kwasten wassen of simpelweg geen flauw idee hebben hoe ze dat moeten doen. Daarom vandaag een post geweid aan dit karweitje: kwasten wassen als een pro! Waarom en hoe leer je vandaag! Lees verder voor meer!

SAM_6606

Je huid is natuurlijk belangrijk. Als je je huid niet belangrijk zou vinden, zou je waarschijnlijk geen make-up dragen (met uitzondering van oogmake-up dan). Als je huid veel in aanraking komt met schadelijke bacterien, ontstaan er problemen zoals puistjes en ontstekingen. Daarom is het altijd belangrijk om voor het make-uppen je handen te wassen. Als je kwasten gebruikt, is het dus belangrijk om je kwasten netjes te wassen. In vieze kwasten, zeker die voor vloeibare producten als foundation en concealer, gaan bacterien zich verzamelen. Kun je nagaan dat je met zo’n bacterienest je foundation aanbrengt. Of met een poederkwast, waar zich in de loop van de tijd huidschilfertjes gaan ophopen. Vies he? Daar kun je dus wat aan doen! En het principe is simpel: je gaat toch ook niet koken met vies kookgerei?

Een tweede, net zo belangrijke, reden om je kwasten netjes te wassen is de functie. Een schone kwast werkt veel beter dat een vieze. Een kwast is niet gemaakt om vies te zijn. Een foundationkwast met oude resten krijgt plakkerige haren, of neemt geen nieuw product meer op. Een oogschaduwkwast met resten zwarte oogschaduw werkt niet meer goed voor een lichte kleur. Het is dus ook puur praktisch om je kwasten te wassen. Vieze kwasten verliezen ook sneller haren en dat is niet goed voor de levensduur van je kwasten, zeker niet als je duurdere merken gebruikt.

Maar hoe doe je dat dan, en wanneer?

We maken onderscheid in twee manieren van reinigen: diep reinigen en snel reinigen ( ‘spot cleaning’ ). Spot cleaning is de makkelijkste manier om een vieze kwast snel weer bruikbaar te maken. Diepe reiniging  haalt alle vieze bacterien en oude make-up uit je kwasten. Dit hoeft ook niet iedere make-up beurt, zolang je je kwasten alleen op jezelf gebruikt. Als je dit doet, is het genoeg om dit eens per week te doen (zondag is daar echt zo’n dag voor).

Spot Cleaning

Je kunt gewoon je kwast afvegen aan een handdoek of tissue. Er zijn ook speciale kwastenreinigers te koop die alles nog net wat beter schoonmaken en alsnog snel werken. MAC heeft een bekende kwastenreiniger, maar ze zijn ook te koop bij Hema en Kruidvat. Persoonlijk vind ik die net zo gemakkelijk en goed werken als duurdere producten. Het hoofdbestanddeel van deze reinigers is alcohol, wat bacteriedodend werkt en snel droogt, of eigenlijk verdampt. Je brengt wat van de reiniger aan op een tissue en daar draai de je kwast over heen. Je kunt ook de kwast voorzichtig in de reiniger dippen (laat het verbindingsstuk droog, anders laat de lijmlaag los en verliest je kwast haren!) en met de natte kwast over een tissue of doekje wrijven om de vuiligheid eruit te krijgen. Laat de kwast kort drogen of dep/knijp hem goed droog met een handdoek en je kwast is weer klaar voor gebruik! Dit haalt alleen niet alle viezigheid en bacterien weg, daarom moet je alsnog je kwasten diep reinigen!

Diepe Reiniging

Door je kwasten eens per week goed en diep te reinigen houdt je je kwasten netjes, schoon en hygienisch. Je wast hierbij je kwasten met een reiniger en water en legt ze dan rustig te drogen. Voor veel mensen gaat de voorkeur uit naar babyshampoo, omdat dat lekker ruikt en de kwasten milder behandelt. Je kunt in principe ook gewone shampoo gebruiken, of een zeep, dat is ook wat goedkoper. Het belangrijkste is dat het goed schoonmaakt, je kwasten worden sowieso niet zachter dan ze al zijn, het gaat toch om synthetische stoffen en dood haar. Mijn voorkeur gaat uit naar een handzeep, zoiets als Dettol of Unicura, omdat dit bacteriedodend werkt en dus zeker de kwasten goed schoonmaakt. Ik vind de geur verder niet belangrijk, er komt ten slotte toch de geur van make-up in na een keer gebruiken. Vind je het wel belangrijk, dan kun je een zeep of shampoo gebruiken die jij lekker vindt ruiken. Kies een product uit wat jij prettig vind werken. Eigenlijk is iedere soort zeep of shampoo geschikt.

Het principe is simpel: maakt je kwast een beetje nat. Houd het bovenste gedeelte vrij, waar de haartjes in het ijzer gaan, zit een lijmlaagje wat de haartjes vasthoudt. Als dat lijmlaagje nat wordt, laat het los en krijg je haaruitval van je kwasten. Met de natte kwast ga je in de zeep, of je brengt er wat zeep op aan. Dit wrijf je goed in. Wees voorzichtig, als je hard gaat boenen haal de kwast uit zijn model en dat kan er soms voor zorgen dat hij niet meer in vorm blijft en haartjes voorgoed uit zullen steken. Als de zeep goed is ingewerkt spoel je het er goed uit. Ook hier moet je voorzichtig zijn. Zorg wel dat alle zeep eruit is, want zeep heeft effect op de haartjes en op je make-up. Als de kwast goed is uitgespoeld kun je hem een beetje droog deppen of droogknijpen in een handdoek.

Dan komt een belangrijk gedeelte: het drogen. Haal de kwast niet te veel uit vorm, maar laat hem in zijn natuurlijke vorm drogen. Zet hem zeker niet op zijn kop, dan loopt er vocht in de kwast en laat die lijm los. Leg de kwast neer, bij voorkeur op een hoger stuk, dat de kwast schuin naar beneden ligt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zelf rol ik een stuk van een handdoek op, waar ik de kwasten op laat leunen. Zo loopt er geen vocht terug de kwast in, maar juist eruit. Leg hem voorzichtig neer, en laat het gewoon rustig drogen. Meestal duurt het een nacht voordat je kwasten goed droog zijn. Vanzelfsprekend drogen kleinere kwasten wat sneller dan een grote poederkwast.

Als je kwasten goed droog zijn breng je ze weer terug in hun vorm. Daarna zijn ze weer klaar voor gebruik!

Zo simpel is het, het is alleen belangrijk om het echt goed ieder week te doen. Het duurt soms lang en het is even een rotklus (vind ik dan). Ik ben wel altijd weer heel blij als ik schone kwasten heb, dat werkt zoveel fijner!

Hoe vaak was jij je kwasten? Heb je nog tips en trucs die je wilt delen? Laat ze dan achter bij de comments!

3 gedachtes over “Kwasten Wassen: Waarom & Hoe?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s