Happy Life door Mascha Feoktistova

Ik volg iedere dag trouw mijn beautyblogs, één van mijn favorieten is Beautygloss, de blog van Mascha Feoktistova, één van de grootste bloggers van Nederland. Toen ik hoorde dat ze een boek uit ging brengen, wist ik dat ik dat wilde hebben! Ik vind Mascha’s schrijfstijl heel fijn en haar verhalen, over beauty, maar ook over andere dingen, spreken me altijd wel aan. Ik zag het boek eerder deze week liggen bij de boekhandel (nu het op 5 in de bestsellerlijst staat, kun je het overal kopen), en nam het mee. Is het wat ik ervan verwachtte? Lees verder voor meer over Happy Life…

SAM_6440

Eerst, de cover. Ik vind het boek aanspreken, Mascha kijkt je recht aan en daardoor valt het boek op tussen andere boeken in de boekhandel. De titel staat er groot op, en haar naam. Ik denk dat haar achternaam bewust is weggelaten, omdat hij zo lang is. In het hartje staat ‘Over liefde, genieten, jezelf zijn en carrière’. De cover is vrolijk en aantrekkelijk, en ik vind het helemaal passen bij Mascha.

SAM_6441

Op de achterkant staat beknopt waar het boek een beetje over gaat. Ik durf ook wel te zeggen dat Mascha een van de grootste influencers is van Nederland, alleen als je weet dat haar boek zo veel verkocht wordt en het al aan een derde druk toe is. Mascha heeft zoveel fans, en daardoor ook best een grote invloed op haar lezers.

Normaal blogt Mascha natuurlijk over beauty. Haar boek gaat daar juist níét over. Het boek behandeld inner beauty, het gaat over jezelf ontdekken en leren genieten. Eigenlijk brengt Happy Life je een stapje verder in de richting van een eigen Happy Life. Mascha heeft in haar leven al veel meegemaakt, en daar vertelt ze over. Door die verhalen en eigen ervaringen heeft ze veel geleerd, en dat deelt ze met je.

SAM_6445

Mascha zegt dat ze nu op een punt is in haar leven, waarop ze zegt dat ze ‘happy’ is. Hoe ze dat heeft bereikt lees je zelf in Happy Life. Het boek behandelt steeds een onderdeel, bijvoorbeeld School, en Op Jezelf Gaan Wonen. Sommige onderwerpen zijn geschikt voor wat jongere meiden, en andere gedeeltes zijn misschien geschikter voor wat oudere lezers. Ik vind die verdeling heel goed. En mocht een onderwerp je wat minder aanspreken, dan sla je dat over. Misschien dat je dit niet handig vindt, maar dit is natuurlijk omdat Mascha wil dat haar boek geschikt is voor jongere meiden en volwassen vrouwen, de doelgroepen die ze ook behandelt op haar blog.

Het boek is geen doorlopend verhaal, het zijn steeds korte verhaaltjes, met een eigen ervaring en tips van Mascha op dat gebied. Je kunt het boek dus aan één stuk doorlezen, maar je kunt ook iedere avond een hoofdstukje lezen.

SAM_6442

Sommige stukken in het boek zijn echt heel persoonlijk, zo vertelt Mascha over haar diagnose PCOS, haar verleden, over vriendschap. Ook vertelt ze over ‘Minder Succes’, waarin ze verteld waarom ze met de Beautygloss Shop gestopt is (daar was ik al heel lang benieuwd naar), dat moet je natuurlijk gewoon zelf gaan lezen. Ik vind het knap dat ze dit op zo’n grote schaal durft te delen, daar heb ik echt respect voor.

Het boek is verder geschreven zoals je van Mascha gewend bent. De schrijfstijl die ze op haar blog heeft, zo schrijft ze ook in het boek. Soms wat Engelse woorden erdoor, maar vooral heel modern, woorden als ‘random’ gebruikt ze gewoon. Het geeft een heel huiselijk gevoel, alsof Mascha zelf tegen je praat (niet dat ik haar ooit heb ontmoet, maar haar filmpjes geven een beeld). Dat leest heel prettig, en snel. Ik hoor het Mascha gewoon zeggen in mijn hoofd.

SAM_6443

In het boek vindt je tussendoor af en toe een foto, eigenlijk altijd waar Mascha zelf op staat. De foto’s zijn echt mooi, soms zie je ook Gregor, of hier, Manis, die je allemaal kent als je Mascha volgt en haar vlogs kijkt. De foto’s zijn gemaakt door Alexander Sporre, echt complimenten, want ze zijn prachtig!

SAM_6444

Ik vind Happy Life echt een aanrader. Mascha schrijft fijn, en ik heb echt veel geleerd van haar. Ik denk dat veel mensen iets kunnen oppikken van haar succes story. Sommige stukjes zijn een beetje dubbel, bijvoorbeeld de To Do-listst, maar het is allemaal fijn uitgelegd. Ik vind de afwisseling tussen praktische tips en lessen (over G-schema’s, To Do-lists, etc.) en persoonlijke verhalen goed. Het boek blijft boeien.

Ik heb Mascha voor mijn gevoel beter leren kennen, en misschien mezelf ook wel. Het boek is vooral leuk als je al wat meer weet over Mascha, en sommige dingen herkent. Maar anders ook, want Mascha heeft iets te vertellen, iets te melden, waar we allemaal nog iets van opsteken.

Misschien heb je al meer gelezen over Happy Life, en dat er dan wat werd verteld over interpuctiefouten (spaties, afbreekstreepjes, e.d.). Zelf heb ik ze ook zien staan, maar me er niet aan gestoord. Zelf val ik niet over een paar foutjes, het leidt ook niet af van de tekst, vind ik zelf. In de derde druk (misschien al in de tweede?), zou dit aangepast moeten zijn, maar ik zou het zeker niet afwachten, want het boek is het lezen waard!

Happy Life is bij de meeste boekhandels te koop, en ook via Bol.com, en het kost €14,95

 

 

3 gedachtes over “Happy Life door Mascha Feoktistova

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s